Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dohányzás leszokás támogatás

A dohányzás krónikus betegség, F1720 BNO kóddal  jelölik. Kettős függőség, melyben a nikotin függőség és viselkedési függőség egyidőben van jelen. Nehéz szétválasztani, mikor, melyik függőség kényszerít egy - egy cigaretta elszívására. Sokan rossz szokásnak nevezik saját dohányzásukat, amely valójában azért válik szokássá, mert egy tanult, egymáshoz kapcsolt tevékenység sorozat, melyben minden mozdulatnak, helyzetnek, illatnak, íznek megvan a maga jelentősége a viselkedési függőség kialakulásában. Számtalan téves gondolat ismert a dohányzás kapcsán, melyek erősítik a függőség létrejöttét, fennmaradását. Ilyen pl. a " bármikor abba tudom hagyni" vagy "a rágyújtás megnyugtat" kijelentés.

A dohányzás mindenki saját döntése, ahogy a leszokás is. Senkit nem lehet leszoktatni a dohányzásról, ha azt ő nem szeretné. A sikeres leszokás alapfeltétele az erre irányuló döntés, mely szerint, le akarok szokni a dohányzásról.

A leszokást akkor tekintjük sikeresnek, ha eltelt 1 év az utolsó elszívott cigaretta óta. Ehhez szükséges, hogy mindkét függőséggel leszámoljunk. A nikotin függés 6-8 hét alatt lecseng, a viselkedési függőség már nem ilyen egyszerű és gyors folyamat. Ha valaki 2 hónap eltelte után gyújt rá, az mindig a viselkedési függősége miatt teszi ezt. A nemdohányzó életmódot újra kell tanulni, melyben a gondolkodás és cselekvés önkontrollja fontos szerepet kap. 

Mivel a dohányzás kettős függőség - így sokkal erősebb jó néhány függőségnél, egyedül, segítség nélkül sokszor több nekifutásra sikerül csak, vagy éppen legtöbbször nem is sikerül véglegesen megszabadulni a cigarettától. A dohányzó személyek eltérő módon függők,  ezért leszokásuk nem egyforma folyamat. Számos módszer kínál lehetőséget a dohányzók részére a leszokáshoz. Mindenki saját döntése, melyik mellett teszi le a voksot. Én a segítségnyújtáshoz az alábbit választottam, mert folyamatában végig kíséri a dohányzó személyt a leszokás útján és, mert mind a nikotin függőséget, mind a viselkedés függőséget kezeli, azaz komplex megoldást kínál a leszokáshoz. 

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet leszokástámogató központja által kidolgozott módszertan és szakmai irányelvek mentén végzem leszokástámogató tevékenységemet, képesítésemet ehhez itt szereztem. Alkohol függőség és dohányzás függőség egyidejű jelenléte esetén, illetve bizonyos pszichiátriai betegségek fennállásakor nem vagyok kompetens a leszokástámogatásban.

http://www.koranyi.hu/index.php/segituenk-leszokni

 

 

 

Menüpontok

munkahelyi

Cikkek: 0

egyéni

Cikkek: 0

csoportos

Cikkek: 0