Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az olvasás és az önsegítés

2020.02.04

 

Az olvasás, mint önsegítő módszer, valószínű a legtöbb ember számára nem tudatosan választott gyógyulási út, hanem egyszerűen csak örömforrásként ülünk neki egy könyvnek. Szeretünk olvasni.  Hisz a könyv történetében elmélyülve kiszakadunk a valóságunkból, átléphetünk a szerző által megálmodott világba, képzeletünkkel színesítve, gazdagítva a történetet. Kívülállóként átélhetünk emberi sorsokat, a szereplők érzéseivel azonosulhatunk vagy éppen ellenszenvet érezhetünk. Érzelmeink széles skáláját megélhetjük. Mind eközben a saját életünk terheit letesszük, megpihenünk benne, időt nyerünk a feladataink átgondolásához. 

Önsegítő jellege pontosan innen ered. Amíg olvasunk és egy másik történetet élünk képzeletünkkel, addig saját nehézségeinkről elterelődik a figyelmünk, így felszabadít minket a nehézségeink okozta szenvedésből.  A könyvekben az írók által megfogalmazott gondolatok, a szereplők érzései az olvasó számára érzelmi támaszt jelenthetnek. A könyv lehetőséget kínál párhuzamot találni a szereplő és az olvasó életeseményei, gondolatai, érzései között, ezáltal az olvasó megoldást találhat a saját nehézségeire.  A párhuzamok felismerése, a szereplők érzéseinek átélése gazdagíthatja önismeretünket. Az olvasás lehetőséget kínál a nézőpontváltásra. Vannak meghatározó olvasmányok, melyek elolvasása után másként tekintünk a saját életünkre, saját történeteinkre. Sokszor a könyv elolvasása után még hosszú ideig az bennünk marad a történet, egy - egy szereplő jelleme, gondolata, így gazdagítva a saját gondolkodásunkat, érzéseinket. Fontos lehet, hogy a szereplőkkel olyan események történhetnek, melyek velünk is megtörténtek vagy épp történnek. Így lehetőséget kínál a könyv annak az élménynek a megélésére is, hogy ez nem csak az olvasóval történik meg, nincs egyedül ezekkel a problémákkal. Ez a felismerés sokszor önmagában is felszabadít a nyomasztó teher súlyától. 

Az olvasás önsegítő jellege bármilyen irodalmi alkotásban való elmélyüléssel elérhető. Különféle szépirodalmi regények, novellák, versek, vallási művek, akár önéletrajzi jellegű könyvek is elérhetik ezt a hatást. 

Külön csoportot képeznek a professzionális segítők által írt tanácsadó, oktató önsegítő (self-help) könyvek, melyekből ma már nagyon széles választék áll rendelkezésre a könyvesboltok kínálatában. Ezek fent leírt hatásaikon túl általában információt is nyújtanak az adott témában, akár gyakorlati útmutatást is kínálva egy -egy probléma lehetséges megoldására. Továbbá fontos hatásuk, hogy többnyire valamilyen nehézség megoldásában elakadt olvasó olvassa őket, így az olvasó számára az "aktív cselekvő" szerepet biztosítják ezek a könyvek.  Az a személy, aki motivált az önsegítő irodalom olvasására, többnyire ki is próbálja az olvasottakat, így viselkedésével is hozzájárul a nehézség megoldásához. Az "aktív cselekvő " szerep megélése sokat segít a traumák későbbi hatásainak csökkentésében.